Agile Talent in Coronatijd

In het boek Agile Talent van Ralf Knegtmans wordt gesproken over het belang van leervermogen en aanpassingsbereidheid. Hoewel dit boek pre-corona is, is de inhoud nog steeds relevant. Snelle verandering en onzekerheid zijn ook nu de constante factoren in onze nieuwe wereld. En dat kwam eerst door toenemende snelle digitalisering en robotisering. En nu is daar ook nog eens Corona bijgekomen. Digitalisering is achteraf gesproken onze reddingsboei. Het stelt ons in staat om thuis te werken en een studie te volgen.

 

Wat kun je doen als individu? Hoe kun jij je nog beter voorbereiden op de veranderingen waarvan de impact onbekend is. Zoals ik al eerder aangaf, kunnen we ons leervermogen en veranderingsbereidheid vergroten. Wat betekent dat? Het vermogen om het oude geleerde los te laten (unlearnen) en om te zetten in nieuw gedrag. We kunnen daarbij nog veel leren van de natuur. Daar vindt een continu innovatieproces plaats en zeker nu met de opwarming van de aarde.

 

Corona zorgt voor veel onzekerheid. En dat zorgt weer voor stress.  Zelfs de grote experts op de TV kunnen alleen maar raden waar het heengaat met Corona. En hoe moet dat dan zijn voor ons als amateurs?  Als de experts het al niet weten, wat kunnen wij doen om ons voor te bereiden? 1 ding is zeker. Corona gaat niet meer weg. Zeker niet op de korte termijn.

 

We kunnen het voorbeeld van de struisvogel volgen en ons hoofd onder het zand stoppen en hopen dat het virus vanzelf weggaat. En dat alles een boze droom is.  Dat is wat mij betreft geen optie. Wat kunnen we dan wel doen? We kunnen beginnen onze mindset te veranderen en Corona als een kans te zien. Een kans om te veranderen. En de verandering begint bij jou als individu. En Zelfleiderschap kan daarbij een hulpmiddel zijn.

 

Deel bericht op

agile talent in coronatijd